10 błędów tradera forex

Forex, w skrócie FX od angielskiego Foreign Exchange, to rynek walutowy i najbardziej płynny rynek na świecie. O podstawowych pojęciach forex przeczytasz tutaj. Dzienne obroty na nim sięgają powyżej pięciu bilionów dolarów amerykańskich. Działa od poniedziałku do piątku 24 godziny na dobę. Handlują na nim zarówno olbrzymie instytucje (banki czy międzynarodowe korporacje), jak i inwestorzy indywidualni.

Co sprawia, ze 82% klientów traci na foreksie?

Aby móc znaleźć się w tych 18% należy dokładnie zapoznać się z najczęstszymi powodami dlaczego ludzie tracą pieniądze na foreksie.

1) Nie próbuj pokonać rynku!

Rynek nie jest czymś, co pokonujesz, ale czymś, co rozumiesz i dołączasz, gdy definiujesz trend. Jednocześnie rynek jest czymś, co może cię wykończyć, jeśli próbujesz wydobyć z niego zbyt dużo ze zbyt małym kapitałem. Pokonanie mentalności rynkowej często powoduje, że traderzy siłują się z trendami i nadwyrężają swoje konto, co jest pewną receptą na katastrofę

2) Niski kapitał początkowy

Większość handlowców walutowych zaczyna szukać sposobów na wyjście z długów lub na łatwe pieniądze. Jest powszechne, że marketing forex zachęca Cię do handlu dużymi pozycjami i handlu z wysoką dźwignią, aby generować duże zyski z niewielkiej ilości kapitału początkowego. Musisz mieć trochę pieniędzy, aby zarobić trochę pieniędzy. Możliwe jest wygenerowanie dużych zwrotów z ograniczonego kapitału w krótkim okresie. Jednak przy niewielkiej ilości kapitału i zwiększonym ryzyku, będziesz czuł się źle emocjonalnie przy każdym wahaniu rynku. Wyjdziesz wówczas w najgorszym możliwym czasie.

Rozwiązanie: Ludzie, którzy są początkujący w handlu forex, nigdy nie powinni handlować jedynie niewielką kwotą kapitału. To trudny problem, aby poradzić sobie z kimś, kto chce zacząć handlować na rachunku o wartości 100 PLN. 3000 PLN to rozsądna kwota, od której możesz zacząć, jeśli handlujesz bardzo małymi pozycjami (mikrolotami). W przeciwnym razie po prostu nastawiasz się na potencjalną katastrofę.

3) Brak zarządzania ryzykiem

Zarządzanie ryzykiem jest kluczem do przetrwania. Możesz być bardzo uzdolnionym handlowcem i być zniszczony przez słabe zarządzanie ryzykiem. Twoim zadaniem numer jeden nie jest osiągnięcie zysku, ale raczej ochrona tego, co masz. Gdy Twój kapitał zostanie wyczerpany, utracisz zdolność do osiągania zysków.

Rozwiązanie: Użyj zabezpieczeń w postaci stop loss (SL), gdy osiągniesz rozsądny zysk. Otwieraj rozsądne pozycje w porównaniu do twojego kapitału na koncie. Maksymalne ryzyko na początku powinno wynosić nie więcej jak 2% Twojego rachunku. Aby wyliczyć wielkość otwieranej pozycji skorzystaj ze wzoru 2% x wartość rachunku/ilość pipsów SL/wartość pipsa = ilość lotów

4) Chciwość

Niektórzy handlowcy uważają, że muszą wycisnąć każdy ostatni pips z ruchu. Każdego dnia na rynkach forex są pieniądze. Próba złapania każdego ostatniego pipsa przed odwróceniem trendu może spowodować, że stracisz to, co już masz.

Rozwiązanie: wydaje się oczywiste, nie bądź chciwy. Rynek jest codziennie, nie ma potrzeby, aby uzyskać ostatni pips przed korektą. Kolejna szansa jest tuż za rogiem.

5) Brak cierpliwości

Czasami możesz cierpieć z powodu wyrzutów sumienia. Dzieje się tak, gdy pozycja, którą otworzysz, nie jest natychmiast zyskowna i zaczynasz mówić sobie, że wybrałeś zły kierunek. Potem zamykasz pozycję i idziesz w odwrotnym kierunku a tymczasem rynek wraca w pierwotnym kierunku, który obrałeś.

Rozwiązanie: Wybierz kierunek i trzymaj się go. Obserwuj i bądź cierpliwy.

6) Próba złapania odwrócenie trendu

Wielu nowych handlowców próbuje wybrać punkty zwrotne w handlu. Będą otwierać pozycje, a gdy trend będzie szedł w niewłaściwym kierunku, będą dokładać kolejne pozycje, oczekując, że wkrótce trend się odwróci. Jeśli handlujesz w ten sposób, w efekcie masz znacznie większe ryzyko niż planowałeś i możliwość utraty kapitału.

Rozwiązanie: handluj z trendem. Jeśli uważasz, że trend się zmieni i chcesz wziąć udział w nowym możliwym kierunku, poczekaj na potwierdzoną zmianę trendu.

7) Nieprzyznawanie się do błędu

Niektóre transakcje po prostu się nie sprawdzają. To jest ludzka natura, aby mieć rację, ale czasami po prostu jej nie mamy. Jako trader, czasami musisz zaakceptować pomyłkę i iść dalej. Trzymanie się idei, że masz rację może skończyć się pustym kontem.

Rozwiązanie: Jest to trudne, ale czasami musisz przyznać, że popełniłeś błąd. Albo wszedłeś do handlu z niewłaściwych powodów, albo po prostu nie wyszło tak, jak to zaplanowałeś. Tak czy inaczej, najlepiej jest po prostu przyznać się do błędu, zamknąć pozycję i przejść do następnej okazji.

8) Kupowanie systemu

Istnieje wiele “systemów handlu forex” do sprzedaży w Internecie. Niektórzy handlowcy szukają nieosiągalnego “w 100 procentach dokładnego systemu handlu forex”. Oni ciągle kupują systemy i próbują ich, aż w końcu rezygnują, bo systemy się nie sprawdzają.

Rozwiązanie: Zaakceptuj, że nie ma czegoś takiego jak darmowy obiad. Handel na forex przynosi efekty, jak wszystko inne. Zbuduj swój system i przestań kupować bezwartościowe systemy w Internecie.

9) Handel, gdy jesteś w złym nastroju

Gdy masz zły nastrój, jesteś zły, przemęczony, masz wiele różnych spraw na głowie, które powodują u Ciebie stres, otwierasz nieprzemyślane pozycje i przez to tracisz kapitał.

Rozwiązanie: zadbaj o swój umysł. Zrób medytacje, idź na spacer, odpręż się. Wtedy dopiero spójrz na wykres jeszcze raz i oceń czy to co zrobiłeś lub chciałeś zrobić ma sens.

10) Brak wykorzystania doświadczenia innych traderów

Sam próbujesz uczyć się handlować na foreksie wykorzystując książki i darmowe kursy, które są oferowane przez brokerów. Może Cię kosztować wyzerowaniem rachunku i powiesz, że to nie działa.

Rozwiązanie: Zapisz się na płatne kursy i dołącz do społeczności traderów. Możesz też wziąć udział w Social Tradingu, gdzie będziesz mógł obserwować handel doświadczonych traderów i korzystać z ich wiedzy na zasadzie kopiowania pozycji. Możesz to zrobić już teraz otwierając bezpłatny rachunek u licencjonowanego brokera

Otwórz konto

 

Więcej szczegółów jak korzystać z social trading na kontakt@annabednarczyk.pl

Jeżeli uważasz, że ten wpis jest wartościowy to podziel się z innymi.

Masz pytania i spostrzeżenia dodaj je w komentarzu.

 

 

 

 

3
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
WoytechczerwonafilizankaDanka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Danka
Gość

Wiele cennych rad, kiedy pracowałam w sektorze bankowym bardziej byłam na czasie.

czerwonafilizanka
Gość

wiele cennych rad, chciwość i brak zarządzania ryzykiem błędy ogromne…. w sumie każdy punkt ważny bardzo

Woytech
Gość

Niestety prawda! Z drugiej strony marketing Forex’a sprawnie manipuluje swoich Klientów, którzy w rozpaczy próbują każdej metody – nawet o dość wątpliwej renomie.